úterý 2. srpna 2011

MÁM 100% ZODPOVĚDNOST ZA SVŮJ ŽIVOT

Co to ale znamená? K vysvětlení si vypůjčím slova mého oblíbeného autora Jacka Canfielda:

"Za kvalitu vašeho života je zodpovědná jen jediná osoba a tou jste VY! Chcete-li být úspěšní, musíte převzít stoprocentní zodpovědnost za vše, co vás v životě potká. Patří k tomu úroveň vašich úspěchů, výsledků, kvalita vašich vztahů, vašeho zdraví, tělesná zdatnost, váš příjem, vaše dluhy, vaše pocity - všechno.

Mnoho lidí (a bohužel jich není málo :-() je zvyklá za tyto stránky svého života, které se jim nelíbí, obviňovat nějaký subjekt mimo ně (rodiče, přátelé,šéfa, politiky, media, počasí, spolupracovníky, nedostatek peněz, málo času - každého a všechno, na co můžeme svalit vinu). Nechtějí vidět, že skutečný problém spočívá jinde - v NICH!

Mít stoprocentní zodpovědnost za svůj život znamená uznávat, že jsem původcem všeho, co se se mnou děje. Znamená to chápat, že jsem příčinou všech svých zkušeností, výsledků, úspěchů i nezdarů.

K vysvětlení si můžeme pomoci rovnicí  U (událost) + R (reakce) = V (výsledek)
Základní myšlenkou rovnice je, že každý výsledek, který v životě zažijete, je výsledkem vaší reakce na dřívější událost nebo události v životě.
Pokud se Vám nelíbí výsledky, kterých v současnosti dosahujete, jednoduše změňte své reakce (R) na události (U), tedy na způsob, jakým se věci dějí tak, abyste dospěli k požadovanému výsledku (V). Můžete změnit své myšlení, komunikaci, chování, představy o sobě,své cíle, věci které děláte, začít věci dělat jinak, než doposud.

"VŠECHNO, CO PROŽÍVÁTE DNES, JE VÝSLEDKEM ROZHODNUTÍ, KTERÁ JSTE UČINILI V MINULOSTI"

Příklad:
UDÁLOST: Dostanete prémii ve výši 5 000 Kč nebo vyhrajete v loterii
REAKCE: Peníze utratíte za nové oblečení, telefon, dovolenou...
VÝSLEDEK: Nemáte nic

UDÁLOST: Dostanete prémii ve výši 5 000 Kč nebo vyhrajete v loterii
REAKCE: Investujete peníze do finančního fondu
VÝSLEDEK: Máte narůstající čistý zisk

Den, kdy změníte své reakce je dnem, kdy se váš život změní k lepšímu.

Ve svém životě máte kontrolu nad 3 věcmi – MYŠLENKAMI, jimiž se zabýváte, svými PŘEDSTAVAMI A ČINY, které uskutečňujete (neboli chování). Pokud se mi nelíbí, co vytvářím a zažívám, musím změnit své reakce. Změnit negativní myšlení na pozitivní, změnit své sny a cíle, změnit své zvyky, změnit knihy, které čtu, způsob, jakým mluvím a možná i přátele, se kterými se stýkám“

Ale POZOR: Nestačí pouze pozitivně myslet, číst knihy o pozitivním myšlení nebo navštěvovat semináře, jak se bohužel mnoho lidí domnívá. K tomu, abychom se přibližovali ke svým cílům a žili život, jaký chceme, musíme hlavně vyvíjet aktivitu a reagovat na nabízené možnosti, které nám život přináší.  Bohužel i mnoho lidí z mého okolí, si nadšeně přečtou knihy, shlédnou motivační videa, usoudí, jak je to super a jsou to moudré myšlenky  pak se vrátí pět do svých vzorců chování a nic z nově získaných zkušeností neimplementují do svého života. Proč? Vyžaduje to energii, vyjít mimo zónu svého pohodlí a udělat v životě změnu.  A změny nemá moc lidí rádo. A jak to dopadne? Už několik let poslouchám stále ty samé stížnosti, jak je život nespravedlivý a jaké mám štěstí, že mám tak hezký život a jak se mi daří:-). Ale naštěstí mám kolem sebe i plno těch, kteří zodpovědnost za svůj život už převzali J

Vezměte život plně do svých rukou a věřte že " Je zhola zbytečné se ptát, má-li život smysl či ne. Má takový smysl, jaký mu dáme – Seneca "

Mějte krásný den Vaše Dáša

použitý Zdorj – kniha Pravidla úspěchu od Jacka Canfielda a Janet Switzer

2 komentáře:

  1. Přemýšlím, do které kategorie patřím - vyhrála jsem v soutěži a koupila si papouška, ale papoušek žije 80let, takže to není tak zlé. Ale papoušek okloval většinu zařízení, které je potřeba pravidelně obnovovat, taky dost žere, takže jsem vlastně v mínusu :-). Ale zase je s tím papouškem ten život tak nějak veselejší :-). Já o odpovědnosti za papouška ve svém životě nepochybuju, ale manžel viní z papouška ve svém životě mě, ale radši mu to vyvracet nebudu :-)
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  2. ...Smyslem života je život sám... Kaczeka Osh

    OdpovědětVymazat